Care sunt avantajele masinilor electrice
Care sunt avantajele masinilor electrice

Care sunt avantajele masinilor electrice

7 octombrie 2021
0 Comments

In aceasta perioada se vorbeste mult despre masinile electrice si aproape toti principalii producatori de masini si-au lansat modele electrice. Exista companii precum Tesla – lider si pioner pe piata masinilor electrice – care produc numai vehicule de acest tip.

Dar cum functioneaza o masina electrica? Cat economisesti cu adevarat si care sunt avantajele reale pe care le poate oferi un vehicul electric?

Ce sunt masinile electrice

Maisnile electrice sunt vehicule care utilizeaza electricitate pentru a se deplasa, ci nu benzina sau alti combustibili fosili. Au o gama care variaza foarte mult in functie de model si de producatorul masinii. Producatorii declara, pentru modelele echipate cu baterii cu litiu, autonomie in ordinea a 200-400 km. Unele dintre cele mai recente modele ajung pana la 600 km.

Avantajele masinilor electrice

Datorita masinilor electrice, este posibil sa ne deplasam poluand mediul inconjurator mai putin, dar si sa economisim costurile cu combustibilul. Avantajele masinilor electrice pot fi rezumate in cateva puncte:

  • Intretinere obisnuita si mai putin costistitoare;
  • Costuri reduse de incarcare;
  • Taxe auto reduse;
  • Asigurare mai mica;
  • Posibilitatea de a accesa zone cu trafic restrictionat si de a parca gratuit pe liniile albastre;

Nu este o coincidenta faptul ca producatorii de automobile si principalii jucatori de pe piata de energie electrica sunt gata sa parieze pe viitorul mobilitatii durabile.

Cum functioneaza masinile electrice

Din punctul de vedere al performantei, motorul nu are nimic de invidiat fara de cel conventional. Intr-adevar, in unele situatii, datorita cuplului ridicat, in multe cazuri il poate depasi in acceleratie. In plus, propulsia electrica are o eficienta energetica apropiata de 90%, enorm mai mare decat cea a vehiculelor diesel sau pe benzina (consuma de la 0,11 la 0,23 kWh / km).

Cu toate acestea, trebuie amintit ca disponibilitatea actuala a energiei nu ne permite sa ne imaginam un viitor in care masinile electrice pot inlocui complet modelele cu ardere interna: in acest moment reteaua europeana ar putea „detine” aproximativ 30 de milioane de vehicule electrice cu o crestere a productie.3%.

Dezavantajele masinilor electrice

In plus fata de costurile si preturile de lista inca destul de ridicate, masinile electrice prezinta si dezavantaje.

Din punctul de vedere al mediului, masinile electrice pot reprezenta un avantaj doar daca sunt alimentate cu energie din surse regenerabile.

De fapt, motorul electric in sine nu produce emisii poluante sau vapori de apa, dar daca energia utilizata pentru reincarcarea bateriilor provine din combustibili fosili, avantajul in ceea ce priveste emisiile de CO2 este eliminat. Si asta nu este tot.

Mecanismul de stimulare in vigoare in Uniunea Europeana ar putea chiar inrautati situatia. O crestere cu 10% a vanzarilor de masini electrice ar stimula, de fapt, productia de masini noi traditionale, ducand la emisiile poluante cu 20%.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Orice mașină poate fi mai aproape de tine cu un leasing auto care să se muleze nevoilor dumneavoastră!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate.