Ce este leasingul auto
Ce este leasingul auto

Ce este leasingul auto

14 martie 2021
0 Comments

O masina mai veche de 10 ani necesita o revizie tehnica anuala, se pot strica piesele mult mai repede, prim urmare costul de intretinere poate fi mai scump decat in cazul unei masini noi.

Ce este leasingul auto?

Probabil ai mai auzit de aceasta notiune atunci cand vine vorba despre masini. Ce este insa leasingul auto si cum poti cumpara o masina in leasing? In termeni familiari, leasingul este o forma de credit in care compania de leasing cumpara masina pe care ti-o doresti si ulterior ii achiti acesteia o rata lunara stabilita intr-un contract.

In zilele noastre tot mai multe persoane tind sa fie interesate de achizitia unor automobile in leasing, datorita ofertei variate de modele de masini. Este o alternativa foarte buna pentru a avea o masina in detrimentul achizitiei cu banii jos sau cu credit.

Leasingul se aseamana cu inchirierea, in ideea in care iti alegi masina dorita pe o anumita perioada de timp, de regula intre 2 si 5 ani, pentru care vei plati lunar o anumita suma de bani, stabilita contractual. Contractul se stabileste in functie de numarul de kilometri ai masinii cat si rulajul estimat anual, valoarea masinii, valoarea estimata la finalul contractului si durata leasingului.

In cadrul leasingului financiar, clientul cumpara masina printr-un imprumut ce trebuie rambursat in rate lunare. In toata aceasta perioada, firma de leasing este detinatoarea masinii, doar la finalul contractului si a platilor integrale clientul va intra definitiv in posesia masinii.

Exista si variana de leasing operational, in care clientul nu va detine masina la finalul contractului, ci atunci va trebui sa negocieze un pret cu firma de leasing daca va dori sa o pastreze. Aceasta metoda este mai rar intalnita.

Din motive legale, daca clientul va dori sa ramburse suma aferenta contractului de leasing mai devreme, nu va putea decat intr-un an.

In ceea ce priveste perioada contractuala a unei masini in leasing, cu cat este mai mare, cu atat rata lunara va fi mai mica. Acest lucru vine insa si cu dezavantajul platii unei dobanzi cumulate mai mari. O perioada mai scurta este mai avantajoasa.

In perioada contractuala de leasing, clientul nu poate vinde masina, pentru ca nu este proprietarul acesteia. Va putea vinde masina doar la finalul contractului de leasing.

Ca sa poti face un contract de leasing la o masina, acesta presuoune un avans initial, de regula 20-30% din valoarea masinii. Ca si in cazul creditelor, finantarile leasing pot fi comparate cu ajutorul dobanzii anuale efective (DAE), indicator care exprima in procente costul total al finantarii. Clientii pot compara cu ajutorul DAE toate finantarile auto disponibile (leasing si credit). Ofertele cu DAE cel mai scazut au cele mai mici costuri, iar cu in cazul unei DAE mai inalte, sunt mai scumpe.

Cum pot renunta la contractul de leaging

Singura modalitate de a renunta la contract este plata anticipata a valorii contractului, insa acest aspect nu este permis in primul an de contract, din punct de vedere legal. Mai exista solutia de cesionare a contractului unui alt beneficiar, care va trebui insa sa indeplineasca conditiile impuse de finantator.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Comments (0)

Orice mașină poate fi mai aproape de tine cu un leasing auto care să se muleze nevoilor dumneavoastră!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate.