Masinile digitale si mobilitatea in viitor
Masinile digitale si mobilitatea in viitor

Masinile digitale si mobilitatea in viitor

6 octombrie 2021
0 Comments

Masinile viitorului vor si autonome si conectate. Viitorul automobilelor si mobilitatii trece prin internet, servicii si functii conectate la masina.

Odata cu izbucnirea pandemiei, digitalizarea a suferit o accelerare puternica si este acum lansata pe noi cai, promitand experiente din ce in ce mai tehnologice. Cu siguranta nu ar trebui sa fie suprinzator faptul ca in viitorul foarte apropiat, masinile nu vor mai fi percepute ca un simplu mijloc de transport, unde formele aerodinamice si puterea motoarelor vor conta, dar, datorita conexiunilor la internet, vor fi si servicii si functii suplimentare ce vor oferi o valoare tot mai mare masinii.

Pentru a intelege cum va fii viitorul masinilor, trebuie doar sa intrati intr-o masina de ultima generatie scoasa de piata. In loc de butoane si vitezometre traditionale, suntem intampinati de afisaje si instrumente digitale din ce in ce mai mari, in timp ce sistemele de infotainement, native sau integrate cu smartphone-urile Apple CarPlay si AndroidAuto, ofera soferilor diverse caracteristici si servicii cum ar fi navigarea prin GPS, streaming de muzica, posibilitatea de a apela si primi mesaje sau de a gasi cel mai apropiat punct de incarcare electrica.

Toate au scopul de a imbunatati confortul la condus, de a planifica calatoriile, de a verifica traficul si de a reduce timpul de calatorie, de a verifica consumul de combustibil si acreste siguranta in timpul condusului.

Infotainement-ul este doar una dintre caracteristicile revolutionare ale asa-numitelor masini conectate, masini inteligente pe care le vom conduce in urmatorii ani.

Datorita conexiunii la internet si a tehnologiei 5G, masinile vor interactiona intre ele, cu mediul inconjurator si cu anumite semne rutiere, semafoare, cu casa si biroul nostru.

De asemenea, datorita conexiunii la retea, a radarelor, a senzorilor de coliziune, a serviciilor de navigatie si a camerelor care ne vor inconjura, in viitor, masinile concectate vor fi din ce in ce mai echipate cu tehnologii de ultima generatie care vor duce la conducere automata si supraconectata.

Si nu doar atat: masina va deveni un element al „Internet of Things”, capabil sa primeasca, sa proceseze si sa trimita informatii pe retea, pe care sa le impartaseasca cu pasagerii de la bord dar si cu lumea exterioara.

Inteligenta artificiala va fi chemata sa utilizeze datele colectate de masinile conectate pentru a satisface sau chiar a anticipa nevoile soferului. De exemplu, o masina inteligenta va putea anticipa traficul din zona, gestionand prioritatea diferitelor vehicule in miscare si prevenind blocajele sau accidentele.

In aceasta perspectiva, tehnologia Blockchain va juca, de asemenea, un rol fundamental, care va face posibila gestionarea si protejarea datelor utilizate de masinile conectate.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Orice mașină poate fi mai aproape de tine cu un leasing auto care să se muleze nevoilor dumneavoastră!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate.