Iarna, dimineata si inca intuneric, zapada, ger, polei. Este un scenariu in care nimeni nu isi doreste sa-si inceapa ziua. Iesitul cu masina iarna pe sosea poate fi o aventura destul de periculoasa daca nu ai in dotare echipamentul necesar.
Nu doar ca trebuie sa fii imbracat corespunzator ca sa nu-ti fie frig, si masina trebuie echipata adecvat pentru conditiile meteo de iarna. Bineinteles, si legislatia romana spune ca autoturismele trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna, sa fie curatate de gheata si zapada.
Toate autovehiculele trebuie sa fie dotate cu anvelope de iarna. Nu exista o data limita pana la care trebuie sa ai anvelope de iarna, 1 noiembrie este un mit. Se considera ca ai nevoie de anvelope de iarna din momentul in care este zapada. Astfel, daca ninge in mijlocul verii, masina trebuie sa fie dodata corespunzator conditiilor meteorologice.
In plus, legea prevede si ce tipuri de anvelope sunt acceptate. Obligatoriu trebuie sa fie trecute pe ele inscripțiile M+S, M.S. sau M&S. Deci anvelopele all-season, care nu au aceste inscriptii, nu sunt considerate conforme.
Sanctiunile in cazul parcurgerii drumurilor publicei in conditii de iarna, fara a avea montate astfel de anvelope, sunt reprezentate printr-o contraventie cu penalizare intre 9 si 20 de puncte de amenda. De asemenea, poate fi retinut si certificatul de inmatriculare pana se va prezenta dovada faptului ca masina a fost echipata corespunzator.
In cazul unui accident, daca masina nu este dotata cu anvelopele adecvate, unele companii de asigurare pot sa nu ofere despagubiri, motivand vina soferului.
Cum sa imi pregatesc masina pentru conditiile de iarna
Pentru a evita astfel de situatii, se recomanda utilizarea anvelopelor corespunzatoare masinii si conditiilor meteo. Un service auto sau un service specializat in avelope iti va face cea mai buna recomandare pentru anvelopele potrivite. Fa din timp o programare! De asemenea, daca masina este inzapezita, deszapezirea incepe cu partea de sus a masinii, de pe acoperis. Este foarte important sa cureti si acoperisul masinii pentru ca aceasta poate aluneca pe parbriz in timpul mersului, obstructionand astfel lizibilitatea soferului la drum.
Nu uita sa cureti farurile sin fata si spate. Daca acestea sunt acoperite cu zapada, ceilalti participanti la trafic nu pot vedea masina, mai ales daca este ceata sau intuneric. Bineinteles, curata placutele de inmatriculare. Daca acestea nu sunt vizibile, maasina nu poate fi identificata in trafic si ai putea primi amenda.
Este recomandat sa ai in masina un echipament complet pentru curatarea masinii si a ghetii pentru ca este foarte important sa cureti bine geamurile masinii si parbrizul, inclusiv oglinzile retrovizoare.
Pentru siguranta sporita, nu uita sa porti centura de siguranta, insa incearca sa nu porti o geaca foarte groasa atunci cand porti centura pentru ca poate ingreuna deplasarea si conforul condusului.
Atunci cand conduci pe timp de iarna, pot aparea brusc diverse fenomene meteorologice precum gheata, polei, ninsoare, lapovita, conditii de ceata. In aceste cazuri se recomanda ajustarea vitezei de deplasare in functie de conditiile de drum.