Pe timp de vara, este practic aproape imposibil sa conduci fara aer conditionat. In plus, condusul pe timpul caldurilor infernale poate fi destul de periculos, motiv pentru care este important sa ne amintim de intretinerea aerului conditionat al masinii personale.
Sistemul de aer conditionat atrage aerul din exterior si il raceste, aer pe care il primim in interiorul masinii. Pentru ca acest proces sa fie realizat, sistemul trebuie sa fie in stare optima de functionare. Este posibil, ca uneori sa fi dat la maxim aerul conditionat si sa nu fi simtit nicio diferenta de reimprospatare? Acest lucru se poate intampla din mai multe motive, pe care vi le explicam mai jos.
Anual, incarcati freonul
Daca atunci cand porniti aerul conditionat observati un miros foarte urat sau ca aerul se raceste mult mai greu decat in mod obisnuit, s-ar putea sa aveti nevoie de o re-umplere a freonului. De obicei, aceasta interventie se realizeaza in orice service auto autorizat si este una dintre cele mai solicitate lucrari de intretinere a unei masini. Este nevoie de echipament necesar pentru aceasta lucrare, motiv pentru care se realizeaza doar in medii de lucru optime.
Porniti regulat clima
Nu trebuie sa porniti aerul conditionat doar cand este cald. Porniti-l cateva minute saptamanal, chiar si atunci cand nu este cald, va impiedica uscarea conductelor. Acest lucru reduce posibilitatea crearii mucegaiului, prafului, bacteriilor si a mirosurilor neplacute.
Verificati filtrele
Unul dintre lucrurile pe care le uita soferii frecvent este sa verifice filtrele de aer ale cabinei. Este important ca aceste filtre sa fie curate si ne-obstructionate. Starea acestora are un impact direct atat asupra confortului soferului cat si a pasagerilor. Acumularea de particule precum polen, praf si alte resturi poate obstructiona sistemul de ventilatie si impiedica iesirea corect a aerului. Acorda o importanta sporita filtrului habitaclu, mai ales daca circulati mult pe drumuri neasfaltate.
Cum sa folositi corect clima
Pentru a beneficia la maxim de eficienta aerului conditionat din masina, sunt cateva trucuri pe care trebuie sa le respectati.
Atunci cand urcati in masina, nu porniti imediat aerul conditionat. Porniti mai intai masina, deschideti geamurile si abia dupa cateva minute, inchideti geamurile si porniti clima. In acest fel, va scadea temperatura din masina, fara sa fie necesar sa solicitati la maxim sistemul de aer conditionat.
Nu porniti aerul conditionat sub 22 de grade Celsius. Daca veti face acest lucru, veti creste inutul consumul de combustibil cu pana la 20%. La o temperatura de 22 de grade Celsius, puteti calatori in siguranta fara sa suferiti negativ de efectele caldurii.
Pastrati curatenia sub capota masinii
Deschideti capota si asigurati-va ca aveti zona exterioara a radiatorului curata. De asemenea, verificati furtunele daca nu exista scurgeri de ulei sau daca curelel nu sunt slabite. Acest mic gest nu ocupa mult timp si va ajuta sa preveniti cele mai frecvente defectiuni: aerul nu are forta, nu se raceste suficient, produce zgomote ciudate.
Multi proprietari de masini cred ca aerul conditionat al masinii nu necesita revizii periodice si nu merg la un service auto pana cand acesta nu mai functioneaza. Un lucru total gresit – si clima are nevoie de verifica periodica.