Conform studiilor, pretul combustibilului ar trebui sa se dubleze astfel incat masinile electrice sa devina mai accesibile.
Pretul petrolului are un nou record atins, fiind bazat pe mai multi factori, printre care si temerea de incepere a razboiului din Ucraina.
Daca costul petrolului ar continua sa creasca, un consumator isi poate recupera costurile suplimentare ale unui vehicul electric in 5 ani. Prin urmare, in prezent cel putin, costul ridicat al combustibilului nu este suficient pentru a compensa costurile mai mare ale unui nou vehicul electric.
In plus, in Romania si nu numai, se ofera foarte putine stimulente pentru achizitia de masini electrice in comparatie cu alte tari, ceea ce inseamna ca electrificarea nu va avea loc prea curand. Realitatea este ca adoptarea mai rapida este intotdeauna determinata de politica guvernamentala si nu trebuie sa fie neaparat stimulente fiscale, scutiri de taxe, stimulente pentru pretul de cumparare.
Daca insa ne intrebam cat timp dureaza recuperarea costului suplimentar al unei masini electrice, raspunsul nu este unul clar sau simplu.
Cel mai mare cost al unui autovehicul electric in prezent este bateria si este putin probabil ca acesta sa scada in timp deoarece producatorii de automobile au reinvestit castigurile tehnologice intr-o autonomie mai mare a vehiculelor.
Cu toate acestea, studiile ar spune ca acel punct va fi atins in cele din urma si va permite producatorilor de masini sa scada preturile, moment in care a spus ca cererea ar putea creste vertiginos.