Atacul Rusiei asupra Ucrainei va avea consecinte directe asupra economiei mondiale si, prin urmare, asupra economiei tuturor tarilor europene si nu numai.
Primul impact este o crestere a pretului barilului, care chiar la inceputul zilei de apropia de 103 dolari, valoare nemaivazuta din 2014. Si, potrivit unor experti, ar putea ajunge rapid la 125 de dolari, stiind ca stocurile au scazut, iar Rusia este al treilea producator Mondial de petrol.
In timp ce preturile la pompa cresc constant de cateva luni si in acelasi timp autoritatile refuza in mod systematic sa reduca taxele pe combustibil care reprezinta al patrulea venit fiscal pentru stat, era de asteptat o crestere a pretului la pompa.
Acum, se preconizeaza o scadere a taxelor pentru combustibil, astfel incat pretul pe litru va scadea cu peste 1 leu.
Pe langa costul la petrol, ramane problema energiei in general. Preturile la energia electirca sunt indexate la cele ale gazului, din care 40% din ceea ce consuma in Europa provine din Rusia.
Cert este ca pretul la petrol reactioneaza dupa sanctiunile americane si europene pentru Rusia.
Conform Reuters, potentiala revenire pe piata a unei cantitati mai mari de titei iranian a tinut, de asemenea, preturile sub control.
„Aliatii NATO retin unele masuri punitive ca moneda de schimb, ceea ce inseamna, de asemenea, ca usa diplomatiei este inca deschisa. Acordul nuclear cu Iranul ramane o posibilitate”, a declarat Vandana Hari, fondator al furnizorului de analize ale pietei petroliere Vanda Insights. „Cei doi factori vor lasa titeiul in limite si vor tine Brent-ul sub 100 de dolari pentru moment„, a mentionat Hari.
„Sanctiunile care sunt impuse astazi, precum si cele care ar putea fi impuse in viitorul apropiat, nu vizeaza si nu vor viza fluxurile de petrol si gaze„, a declarat marti seara tarziu un inalt oficial al Departamentului de Stat al SUA pentru reporter.