Ce sunt accizele si cum afecteaza pretul carburantilor
Ce sunt accizele si cum afecteaza pretul carburantilor

Ce sunt accizele si cum afecteaza pretul carburantilor

9 aprilie 2021
0 Comments

Accizele sunt taxe indirecte ce se aplica unor produse de vanzare precum alcool, tutun si produse energetice, printre care se numara si combustibilul.

Legislatia Uniunii Europene indica cotele minime ale accizelor insa fiecare tara poate stabili accize mai mari daca doreste asta.

Ca exemplu, de fiecare data cand alimentam masina sau cumparam un pachet de tigari, nu platim doar valoare produsului, ci si accizele impuse de statul roman. Accizele sunt percepute deci de stat, sub forma de impozit si se actualizeaza periodic de Ministerul Finantelor, in raport cu cresterea preturilor de consum, comunicate de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie a fiecarui an.

Cea mai mare nemultumire a soferilor este ca aproximativ 50% din valoare litrului de combustibil este reprezentata de accize si valoarea TVA, ce merg spre bugetul de stat.

Cum s-au modificat accizele in 2020

Initial valoarea accizelor ar fi trebuit sa revina la aceeasi valoare ca dinaintea majorarii din octombrie 2017. In ciuda acestui fapt, autoritatile cu drept de reglementare in acest domeniu au fost nevoite sa se alinieze la ratele minime de impozitare, prevazute de legislatia europeana. Acest lucru s-a tradus printr-o marire a accizelor cu 7,07%, comparativ cu anul precedent.

Conform datelor publicate in Monitorul Oficial in 2019, acciza la benzina cu plumb a fost majorata la 2.085,97 lei, pentru o cantitate de 1.000 de litri. Pentru benzina fara plumb, acciza a crescut la 1.773,46 de lei, pentru 1.000 de litri. In cazul motorinei, acciza a fost majorata la o valoare de 1.625,37 lei/1.000 de litri. Aceste valori au fost obtinute in urma unei actualizari precedate de un ordin de modificare, emis in 11 decembrie 2019 si pus in aplicare prin promulgarea legii, la 1 ianuarie 2020.

Accizele in 2021

Acciza pentru motorina a ajuns la o valoare de 1.674,55 lei, pentru o cantitate de 1.000 de litri. Acciza la benzina fara plumb este de 1.827,13 lei/1.000 de litri si de 2.149,09 lei pentru aceeași cantitate de benzina cu plumb.

In acest sens la pompa se simte deja o crestere cu 5.37 bani per litru pentru benzina, respectiv o crestere cu 496 de bani pentru motorina. In Romania se vad circa 6 miliarde de litri de carburanti anual. In 2020 insa consumul a scazut cu 30% din cauza pandemiei de coronavirus, un procent resimtit destul de mult.

Piata carburantilor din Romania este dominata de patru mari jucatori: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil si Mol.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Orice mașină poate fi mai aproape de tine cu un leasing auto care să se muleze nevoilor dumneavoastră!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate.