Cand soarele arde cu putere, in cele mai multe cazuri este aproape imposibil sa parchezi intr-un loc umbros. Indiferent cate ture ai face in incercarea de a gasi un loc de parcare, aproape in orice regiune din tara, sa gasesti un loc care are si umbra, este aproape un privilegiu.
Parcarea la soare pe timp indelungat poate dauna masinii. Totusi, exista cateva sfaturi pentru a minimiza efectectele, impiedicand ca interiorul sa se transforme intr-un cuptor. Solutia nu este intotdeauna sa pornesti aerul conditionat la maxim.
Uneori, cea mai buna optiune este adaptarea la condiile meteorologice. Iata cateva trucuri simple pentru a minimiza efectele secundare si consecintele parcarii la soare.
1. Folositi parasolare pentru geamuri
Folositi parasolare pentru a proteja parbrizul si luneta. Majoritatea soferilor pun protectie doar in fata si uita complet de spate. Si pe acolo intra razele soarelui. Prin protejarea acestora, reduceti substantial acumularea de caldura in interior.
De asemenea, recomandam utilizarea unui protector pentru volan. Acest lucru va evita ca volanul sa se infierbante atunci cand masina este parcata la soare.
2. Urmariti cum va bate soarele si in orele urmatoare
Daca acum parcati masina la umbra, peste cateva ore s-ar putea sa fie soare, in acelasi loc. Sau invers. Incercati sa caculati cum va bate lumina in locul in care parcati, mai ales daca veti stationa o perioada mai lunga de timp. Daca la intoarcere masina va fi la umbra, confortul va fi unul sporit.
3. Protejati vopseaua masinii prin spalare si ceara
Expunerea prelungita la razele UV poate afecta in timp vopseaua caroseriei. In acelasi mod in care oamenii isi protejeaza piele de soare, la fel trebuie protejata si masina. Astfel, este recomandat sa o spalati in mod regulat si sa aplicati un strat de ceara pentru a o proteja de razele ultraviolete. Retineti ca masinile de culoare inchisa absorb caldura mult mai repede cate cele deschise la culoare. Vara se pot supraincalzi chiar si cu 20 de grade mai mult.
4. Aerisiti interiorul inainte de a intra in masina
Atunci cand ati lasat masina cateva ore la soare, inainte de a intra in ea, va recomandam sa o aerisiti cateva minute. In caz contrar, veti avea senzatia de sufocare de caldura. Temperatura in care se afla habitaclul are un impact direct asupra soferului si a confortului acestuia. Cei care au si probleme de sanatate, pot inclusiv suferi un soc.
5. Asigurati-va ca aerul conditionat este in perfecta stare de functionare
Pe timp de vara nu puteti circula fara clima functionala. Dupa ce v-ati urcat la volan, lasati geamurile inchise si porniti clima pentru a se racori temperatura in interiorul masinii. Asigurati-va in fiecare primavara ca aerul conditionat este complet functional. In caz contrar, condusul va fi un adevarat calvar.