Contractele de leasing sunt tot mai populare in Romania. De ce? Pentru ca au devenit o metoda de plata confortabila pentru multi dintre noi. Leasingul este, de fapt, o forma de plata in rate, lunara, insa probabil mai avantajoasa decat in cazul unui credit bancar.
Leasingul se opereaza, de obicei, pe persoanele juridice in continua dezvoltare. Sistemul de leasing din Romania se clasifica in doua categorii: leasing financiar si leasing operational. Iata ce inseamna cele doua, care sunt diferentele dintre acestea si avatajele si dezavantajele fiecaruia:
Leasingul operational
In cazul acestui tip de leasing, compania de leasing isi asuma toate costurile si riscurile autovehicului, de la asigurare, dobanzi, service si intretinere. Clientul pur si simplu inchiriaza masina, fara un avans in prealabil, pentru care plateste o suma lunara stabilita printr-un contract.
Avantaje:
- utilizarea masinii pe o perioada determinata;
- scapi de grija intretinerii, asigurarii, taxelor si impozitelor, deci simplificare contabila;
- avansul nu este obligatoriu pentru a avea o masina;
- posibilitatea de prelungire a contractului;
- minim de efort financiar lunar;
- deductibilitatea platilor, planificarea costurilor;
Dezavantaje:
- la sfarsitul contractului, conducatorul auto este obligat sa predea masina dealerului;
- plata lunara poate fi uneori mai mare decat in cazul unui contract de leasing financiar, din cauza faptului ca nu platesti un avans;
Leasing financiar
In termeni simpli, leasingul financiar se traduce printr-o finantare de active. Intr-o companie mica, de exemplu, decizia de finantare este determinata de oportunitatile de crestere si dezvoltare, in timp ce pentru companiile mari decizia este influentata de considerentele fiscale.
Avantaje:
- clientul devine proprietarul autoturismului la finalul contractului;
- vama, inmatricularea si asigurarea se asigura de catre compania de leasing;
- cheltuilelile de achizitie si rata lunara se pot amortiza;
- fara garantii imobiliare;
- rate flexibile, compuse din dobanda si valoarea TVA;
Dezavantaje:
- avans de minim 15% pentru contractul de leasing;
- cheltuielile de intretinere revin utilizatorului;
- perioada minima de finantare este de 5 ani, insa utilizatorul poate realiza plata anticipata dupa primele 12 luni, conform legislatiei in vigoare.
Majoritatea clientilor aleg leasingul financiar datorita flexibilitatii si a intrarii in posesie a autoturismului dupa plata ratelor lunare pana la finalizarea contractului. In plus, accesul la creditul de leasing este mult mai facil decat in cazul unui credit bancar si ratele lunare sunt mai avantajoase. Asta pentru ca finantarea prin leasing este mult mai specializata decat acordarea unui credit si, astfel, riscurile sunt mai usor de controlat de catre o societate de leasing decat de o banca.