Indiferent de orasul sau localitatea in care locuiesti, a avea o masina personala este mult mai confortabil decat sa faci naveta cu mijloacele de transport in comun.
Daca nu ai o masina si iti doresti una, prima data trebuie sa iti stabilesti bugetul disponibil si ulterior sa te orientezi spre o marca si o clasa: doresti o masina noua sau una second hand? Ce tip de masina iti permiti?
Ce inseamna ca si cost sa iti permiti o masina?
Cui nu i-ar placea sa aiba o masina noua, de ultima generatie, cu toate caracteristicile si componentele luxoase, cu ultimele tehnologii si dotari? Cel mai important insa este ca atunci cand iti doresti o masina noua, sa iti permiti sa o platesti nu integral, ci in rate lunare. Exact, in rate lunare!
Multi oameni se gandesc ca trebuie sa aiba suma integrala pentru a-si cumpara o masina scumpa. In acest caz, sunt doua tipuri de scenarii pe care oamenii le gandesc:
- O sa imi cumpar o masina noua ca sa economisesc la intretinere si sa nu am probleme cu el.
- O sa imi cumpar o masina second hand ca sa economisesc banii de achizitie.
Desi aceste considerente sunt valoaroase, accesibilitatea, din pacate, nu poate fi restransa doar in aceste doua scenarii simple. Indiferent daca iei decizia achizitiei unei masini noi sau second hand, va trebui sa ai in vedere si bugete de intretinere, potentiale reparatii, asigurarea, un eventual Casco, consumul de combustibil si alte costuri care se pot incadra in bugetul lunar disponibil.
Asadar, calculul este urmatorul: calculeaza cat ai economisit pentru avansul unei masini si ce suma lunara iti permiti sa platesti pentru o perioada de maxim 5 ani. Cu cat ai o suma mai mare disponibila pentru avans, cu atat rata lunara poate fi mai mica si termenul de imprumut mai scurt.
Da, este vorba despre un contract de leasing auto. Pentru a obtine cea ma buna masina pe care ti-o poti permite in mod realist, avand in vedere veniturile tale, iti recomandam ca plata lunara pentru masina sa fie mai mica de 10-15% din veniturile lunare dupa plata taxelor, impozitelor si cheltuielilor traiului zilnic.
Sa presupunem ca ai un venit lunar de 6000 de lei lunar. In acest sens, rata lunara ar fi bine sa nu depaseasca in jur de 1000 de lei lunar. Atentie, in acest calcul nu intra avansul initial, consumabilele, asigurarea, Casco, intretinerea si combustibilul.
In sfarsit, pentru un calcul corect si pentru o evaluare preliminara, ia legatura cu unul din consultantii nostri in leasing auto, alege-ti masina preferata, stabileste bugetul lunar si hai sa discutam!