Principiul de baza al oricarui sofer este ca nu-i place sa conduca in trafic. Fie ca esti blocat in trafic doar 5 minute in cautarea urmatoarei iesiri, ca stai zilnic cate 2 ore in trafic ca sa ajungi la birou si de la birou acasa, traficul si aglomeratia nu sunt niciodata distractive. Dimpotriva, intotdeauna sa stai in trafic este extrem de obositor, enervant si plictisitor.
Pe langa nemultumire, traficul dens intotdeauna duce la mai multe accidente. De obicei acestea nu sunt foarte grave, insa si din cauza acestora traficul poate fi mult ingreunat, chiar in mijlocul unui bulevard.
Avand in vedere numarul tot mai mare de masini ce circula pe strazile din Romania, nu exista un plan sigur pentru a evita un accident. Exista insa cateva reguli si instructiuni simple ce va pot ajuta sa va imbunatatiti dramatic siguranta in trafic si sa reduceti nivelul de stres, facand situatia mai suportabila.
Conduceti in siguranta
Asigurati-va ca franele sunt in conditii foarte bune de utilizare si pregatite pentru actiune. In trafic, stiti ca piciorul drept va fi pe pedale de frana, de cele mai multe ori. Asigurati-va ca franele sunt inspectate periodic si sunt in stare impecabila.
Asigurati-va ca va functioneaza toate luminile spate. Acestea joaca un rol foarte important in evitarea accidentelor. In trafic, pe bulevarde, pe autostrada, masinile depind de stopurile tale pentru a sti cand incetinesti, astfel incat sa poata face acelasi lucru. O data pe luna, faceti verificarea stopurilor si a luminilor de semnalizare.
Inainte de a urca la volan, reglati oglinzile centrale si exterioare. Cel mai mare pericol in trafic este vizibilitatea. Reglati oglinzile pentru o vizibilitate maxima. Daca oglinda retrovizoare are un punct mort, exista foarte multe pericole de ciocnire.
Ramaneti concentrat si atent
Schimbati regulat unghiul de vizualizare pentru a ramane concentrat constant. Traficul intens reprezinta o problema: masinile se misca foarte incet. Fiti cu ochii in fata si asigurati-va ca acordati atentia necesara celor din jur.
Urmariti luminile de frana ale altor masini. Perceptia distantei nu este evidenta atunci cand sunteti blocat in trafic, deoarece poate fi dificil de receptionat daca o masina se musca lent sau nu. Si atunci cand ai impresia ca masina din fata ta s-a oprit, s-ar putea ca deja sa fi intrat in ea, pentru ca nu ai apreciat distanta corecta.
– Respectati distantele de siguranta;
– Evitati orice distragere, cum ar fi navigarea pe web, radio, vorbitul la telefon;
– Daca pasagerii va distrag atentia, cereti-le sa stea linistiti;
– Schimbati benzile cu precautie si semnalizati orice intentie in trafic;
– Verificati punctele oarbe pentru a va asigura ca zona in care va deplasati este sigura;
– Evitati accelerarea brusca;
– Acordati atentie diferitelor tipuri de autovehicule din jurul vostru, mai ales celor de urgenta;