Sfaturi pentru condus pe vreme rea, toamna
Sfaturi pentru condus pe vreme rea, toamna

Sfaturi pentru condus pe vreme rea, toamna

22 septembrie 2021
0 Comments

Toamna ne bate la usa si vremea rea o intalnim in tot mai multe zile. Cu ploi si asfalt umed, distanta de franare creste cu pana la 40%. In plus, este deosebit de important sa ai o masina in stare buna de functionare. Iata cateva sfaturi utile pentru a conduce in anotimpul toamna.

In lunile de vara conducem mai relaxati pe drum, pentru ca este uscat, sunt mai multe ore de lumina si intalnim mai putin dificultati pe carosabil. Odata cu sosirea toamnei insa, lucrurile se schimba usor si trebuie sa acordam o mai mare importanta conducerii preventive: vizibilitatea este redusa din cauza ploii sau a cetei, vantul puternic si chiar si frunzele pot reprezenta un pericol pentru trafic.

Verifica-ti masina

Incepand de acum, este important sa iti verifici starea anvelopelor, bateria, nivelul lichidului de parbriz, nivelul uleiului de motor. Un simplu efec va poate lasa blocat in mijlocul drumului pe timp de furtuna sau ceata.

Urmareste conditiile meteo

Daca aveti de facut un drum lung, verificati inainte cum urmeaza sa fie vremea in zona in care va deplasati. Ploaie, ceata, vijelii, furtuni…toamna creste probabilitatea de a conduce in aceste conditii. Este important sa fii avertizat si sa stii la ce sa te astepti. Un risc major pe sofea este pericolul de acvaplanare pe timp de ploaie.

Un alt factor natural sunt frunzele. Daca sunt frunze umede pe sofea, pot crea acelasi efect ca si hidroplanarea.

Vizibilitate

Vremea rea, innorata si lumina redusa pot scadea vizibilitatea semnificativ, lucru ce poate crea anumite probleme in trafic si dificultati la conducere, care sunt direct legate de siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic. Daca ploua, porniti faza scurta. Daca este ceata, porniti si luminile de ceata daca masina este dotata cu acestea.

Daca parbrizul se abureste pe interior, porniti incalzirea pentru a dezaburi. De asemenea, este foarte important ca oglinzile, farurile, semnalizatoarele si luminile de ceata sa fie curate. Un iluminat murdar poate reduce vizibilitatea cu pana la 50% atat pentru tine, ca sofer, cat si pentru ceilalti participanti la trafic.

Cu aceste sfaturi utile, vei putea conduce in siguranta chiar si pe timp de vreme rea, putand anticipa numeroase contracarari si evita multe obstacole intalnite pe traseu.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Orice mașină poate fi mai aproape de tine cu un leasing auto care să se muleze nevoilor dumneavoastră!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate.