Ce este acvaplanarea si cum o putem evita
Ce este acvaplanarea si cum o putem evita

Ce este acvaplanarea si cum o putem evita

22 septembrie 2021
0 Comments

Acvaplanarea este un fenomen bine cunoscut de catre toti soferii, un fenomen de temut pe sosea atunci cand ploua. Cand sunt furtuni puternice, drumul se transforma intr-o pista alunecoasa, Vizibilitatea redusa si posibila pierdere a controlului masinii sunt principalele probleme cu care ne putem confrunta atunci cand ploua torential.

Care este secretul impotriva acvaplanarii si a pierderii controlului masinii, chiar si atunci cand ploua? Secretul consta in alegerea celor mai bune anvelope.

Ce este acvaplanarea

Cu siguranta ai experimentat-o ocazional. Atunci cand conduci pe un drum umed, observi ca masina derapeaza cateva secunde. Acvaplanarea dusa la extrem duce la pierderea controlului masinii, fapt ce poate duce la un accident.

Exista doi factori cheie care pot cauza un accident din cauza acvaplanarii:

1. Anvelopele. Acestea sunt singurul punct de contact cu soseaua, motiv pentru care trebuie sa le acordam o importanta sporita. Tipul de anvelopa este decisiv pentru aderenta masinii. Cu cat adancimea anvelopelor este mai mica si ele sunt mai uzate, cu atat fenomenul de acvaplanare este mai mare.

2. Viteza. Suntem mai predispusi la acvaplanare daca conducem cu viteza si brusc intram intr-o balta. Cel mai bun mod de a evita este conducerea preveniva, cu o viteza moderata.

Si alti factori pot influenta si favoriza acvaplanarea, precum greutatea vehiculului si starea amortizoarelor.

Cum evitam acvaplanarea

Evitatea acvaplanarii este realtiv simpla, urmand doar 3 pasi cheie:

  • viteza moderata;
  • anvelope in stare buna si presiune corecta;
  • vizibilitate buna;

Chiar si cu aceste masuri de precautie, este posibil sa experiementati acest fenomen. Pentru a incerca sa atenuati incidentul, tineti cont de urmatoarele sfaturi:

  • Tineti bine volanul cu ambele maini si mentine-l in pozitia corecta;
  • Nu intoarce mai mult decat este necesar, fara miscari bruste; in caz contrar, masina va poate proiecta in directie opusa;
  • Evita franarea; primul lucru in caz de impact este sa franam, insa in cazul acvaplanarii trebuie evitat acest lucru;
  • Lasati acceleratia usor si urmariti cum scade densitatea apei pe masura ce scade viteza, incet vei simpli ca nu mai aluneci;

Drum bun si in siguranta!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Istoria brandului Volvo

Istoria brandului Volvo

Buia Ileana
16 decembrie 2021
Daca exista o companie recunoscuta la nivel global ca simbol al calitatii, aceasta este Volvo. Producatorul de vehicule...
Orice mașină poate fi mai aproape de tine cu un leasing auto care să se muleze nevoilor dumneavoastră!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate.